FAYDALI BİLGİLER







Evle ilgili pratik bilgiler
      Alüminyum kapları sirkeyle parlatın. Fincandaki kahve ve çay lekesine acil ve etkili çözüm. Nemli bir havluyu deterjanlı suya batırıp çıkarın ve lekenin üzerini ovuşturarak silin. Mutfağınızın güzel kokmasını istiyorsanız, bir parça alüminyum kağıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın. Buzdolabının en alt gözüne yerleştirilecek 3-4 dilim limon, dolabınızın güzel kokmasını sağlar. Tülün yıkama suyuna 1-2 çorba kaşığı toz şeker katarsanız, daha da beyazladığına şahit olacaksınız. Yorucu ev işlerinde bunalan hanımların imdadına, pratik bilgiler yetişiyor. İşte birkaç püf noktası: Kararan alüminyum kaplarınızı pırıl pırıl yapmak istiyorsanız, su ve bolca sirke koyarak kaynatın.
   
     Buzdolabından kötü kokuları uzaklaştırmak için, en alt göze üç-dört dilim limon koymanız yeterli. İç kısmı kireç bağlayan çaydanlığa, soyduğunuz patates kabuklarını koyup uzun süre kaynatırsanız, kirecin kolayca çıktığını göreceksiniz. Ütünüzün altını tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasını ve çamaşıra yapışmasını önlemiş olursunuz. Özellikle tuz ve sirke, mutfak ve ev eşyalarının temizlenmesinde önemli konuma sahip.
     
Alüminyum Kaplar: Alüminyum kapların zamanla kararması, insanın mutfakta çalışma zevkini kaçırır. Halbuki bunu kolayca önlemek mümkündür. Alüminyum kaplarınızı su ve bolca sirke koyarak kaynatın. Hepsi pırıl pırıl olacaktır. Bakır tencerelerinizi ve bu malzemeden yapılan diğer tüm eşyalarınızı da, kaya tuzu ve sirke ile silerek ilk günkü ışıltısına kavuşturabilirsiniz.
Çatal-Bıçaklar: Bulaşık makinesi çatal, bıçaklarınızı karartıyorsa, bunu önlemenin kolayı var. Bulaşık makinesinin deterjan gözüne ayda bir kere olmak üzere çamaşır suyu koyun. Böylece çatal ve bıçaklarınızın kararmasını engellediğiniz gibi onları parlatmış da olursunuz.
Tahta Kaşıklar: Mutfakta kullanılan tahta kaşıklar renklerini çabucak kaybeder, kahverengine dönüşürler. Bunu bir dereceye kadar önlemek istiyorsanız, tahta kaşıkları, duru suda iyice ıslattıktan sonra kullanırsanız daha iyi netice alırsınız.
Fincandaki İzler: Kahve ve çay bazen fincanlarda çıkmayan lekeler bırakır. İşte acil ve etkili bir çözüm. Nemli bir havluyu deterjanlı suya batırıp çıkarın ve lekenin üzerini ovuşturarak silin. Diğer bir yöntem ise diş macunu ile temizlemektir. Kahve lekesi çıkarmak ise, özellikle kahve kuruduktan sonra tam bir eziyettir. Fakat tüm zor lekelerden olduğu gibi kahve lekesinden de kurtulma imkanınız var. Bunun için eczaneden temin edebileceğiniz gliserinle bir bezi ıslatıp, lekeli yeri silin.
Pırıl Pırıl Çaydanlık: Çok sevdiğiniz çaydanlığınız, zamanla mat bir görünüme bürünebilir. Yarım bardak sirkeye bir tutam tuz atıp, sert bir süngeri buna batırarak çaydanlığı silmeyi deneyin, eski parlaklığına hemen kavuştuğunu göreceksiniz.
Tavalardaki Lekeler: Teflon tavalarınızda oluşan lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Sirkeli ve karbonatlı suyu teflon tavanızın içine dökün ve 10 dakika kaynatın. Lekelerin kolayca çıktığını göreceksiniz.
Blendır ve Çelik Tencereler: Mutfakların vazgeçilmez yardımcılarından blendırları temizlemek epey yorucudur. Fakat, pratik bir yolla bunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Bunun için, blendırın yarısına kadar, ılık su doldurun ve çalıştırın, içindeki tüm lekelerin çıktığını göreceksiniz. Yemek yaparken çelik tencereniz yandıysa, sakın üzülmeyin. Tencerenizi yenidenpırıl pırıl yapabilirsiniz. Bunun için 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 fincan sirkeyi tencerenizde kaynatın. Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hem de tencereniz tertemiz olacaktır.
Fırın Izgaraları: Özellikle fırında et kızarttığınız zaman, ızgaralar çok kirlenir. Yıkarken de, ızgaraları temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat ızgaraları ıslatıp, ponza taşıyla ovarsanız tüm yağların ve lekelerin çıktığını, ızgaranın pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
Güzel Kokulu Mutfaklar: Bazen yemek kokularıyla sarılıp, nefes alınamayacak duruma gelen mutfağınızın güzel kokmasını ister misiniz? Bunun için, kalorifer üzerine koyduğunuz su dolu bir kabın içine birkaç damla güzel kokulu parfüm damlatın. Kalorifer yandığı sürece bu koku mutfağınıza yayılır.
Muşambaya Salça Damlarsa: Mutfağınızda yerde veya masanızın üzerine serili muşambaların üzerine salça damladıysa, çok kolay yöntemle bu lekeden kurtulabilirsiniz. Bir miktar asetonu bir bezin üzerine döküp, muşambalarınızı bununla silin, lekenin yok olduğunu göreceksiniz.
Kararmayan Vazolar: Eğer altın kaplamalı çelik vazonuzun zamanla mat bir görünüm aldığından yakınıyorsanız, saf alkole batırılmış bir pamukla silerek, eski parlaklığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Şişelerin Dibindeki Yosunlar: Su şişelerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kötü görüntüye, hem de pis kokuya yol açar. Bunu yok etmek için, şişelerin içine gazete parçaları atıp, içine su doldurun. Birkaç saat sonra çalkalayın. Ve gazete parçalarını içinden çıkartın. Daha sonra deterjanlı sıcak suyla yıkayın. Böylece yosunlardan kolayca kurtulmuş olursunuz.
Tabaklardaki Minik Çatlaklar: Yemek takımınızdaki tabakların çatlaklar sebebiyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız, çatlak tabağı bir tencereye yerleştirip süt ile doldurun. Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser kalmayacaktır. Aynı işlemi, tüm porselen objeleriniz için deneyebilirsiniz.
Ütünüz Leke Bırakıyorsa: Ütü yaparken zaman zaman tabanı yapışır ya da leke tutar. Fakat ütünüzün altını tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasını ve ütülediğiniz çamaşıra yapışmasını önlemiş olursunuz. Tabii bu silme işlemini, ütü soğukken yapmanız ve sildikten sonra bir süre bekletmeniz gerekiyor.
Uzun Ömürlü Mumlar : Özellikle romantik yemeklerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Mumların ömrünü uzatmak için, kullanmadan 2 saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyup bekletin. Böylece, mumun eriyip masa örtüsüne damlamasını, ya da şamdanda çıkarılmayacak izler bırakmasını önlemiş olursunuz. 






 Kanepenizi yenilemek istiyorsunuz ama bütçenizi zorlamak da istemiyorsunuz. Peki, kanepenizi seçmeden önce neleri bilmeniz gerekiyor?
  
     Kanepenizi almadan önce onu ne amaçla ve nerede kulanacağınızı kendinize sorun. Salonunuzda ya da oturma odanızda daha iyi bir görünüm yaratmak için yenilikleri takip edin. Alanınızı ölçün ve hem hesaplı, hem de şık kanepe seçeneklerini değerlendirin.
 
     Döşemesi ve iskeleti için araştırma yapın. Mağazalardaki satış sorumlularına sorular sorarak farklı kanepeleri karşılaştırın. Kanepenizi seçmeden önce mutlaka üzerine oturarak onu deneyin. Sırtınızı yaslayın ve üzerine güçlü biç şekilde oturun.





Makinem az su alıyor ?
Yeni çamaşır makineleri geliştirilirken, Az Su ve Az Enerji kullanılarak daha temiz yıkamalarını sağlayacak teknolojiler kullanılmaktadır. Böylece doğal kaynakların daha etkin kullanılması sağlanmaktadır. Makinenizin az su alması, çamaşırlarınızın temizlenmemesi anlamına gelmez. Öncelikle yıkanan çamaşırlarınızın temizliğini kontrol ediniz. Yıkama programında camdan suyu göremeyebilirsiniz, su seviyesi tamburun hemen altında da olsa makine çamaşırınızı basarıyla temizleyecektir .

Çamaşırlarım temizlenmiyor ?
Yıkama etkinliğinde kullandığınız deterjan çok önemlidir. İsimsiz deterjan kullanılmamalıdır. Ayrıca zaman içinde makinenizin içinde biriken kirler de yıkama performansınızı düşürebilir. Bunun için kullanma kılavuzunda belirtildiği şekilde min 70°C sıcaklıkta, deterjanlı, çama sırsız yıkama yapmanız önerilir
Çamaşır makinem çok ses yapıyor, yürüyor ?Çamaşır makineniniz zemine bütünüyle oturması için ayarlı ayakları vardır. Ayaklar iyi ayarlanmadığında dengeli olmadığından gürültülü çalışabilir, yürüme yapabilir

Makinem yüksek devirlerde sıkma yapmıyor?Makinenizde dengesiz yük kontrolü vardır, bunun anlamı makine dengesiz yükü dağıtamazsa kendini korumaya alarak düşük devir sıkma ile programı tamamlar.Dengesiz yük oluşturacak kilim/paspas/spor ayakkabısı vb tek parça büyük çamaşırlar yıkanmamalıdır



Bulaşık Makinem Çalışmıyor.. 
1-Elektrik Bağlantısını ve Sigortanızı Kontrol Ediniz
2-Arıza Elektriksel ise Elektrikçi ustasu Çağırınız.

Elektrik Geliyor Makinem Çalışmıyor .. 
1- Makinenizin elektronik beyni hasar görmüş olabilir ,
2- Makinenizin elektrik motoru arıza yapmış olabilir.

Bulaşık Makineniz Su Alıyor Su Boşaltmıyor mu ? 
1- Musluktan su gelmiyor olabilir. Musluğunuzu kontrol ediniz.
2- Elektronik beyin kumanda etmiyor olabilir kontrol edin
3- Su almaya ve boşaltmaya yarayan su pompası arıza yapmış olabilir...

Bulaşık Makinem Su Kaçırıyor ... 

1- Pis su giderinin tıkalı olup olmadığını kontrol ediniz
2- Makinenizin su giriş ve su tahliye hortumlarını kontrol ediniz
3- Makineniizn su pompası keçelerden kaçırıyor olabilir kontrol ettiriniz.

Bulaşık Makinesi Nedir?

Bulaşık makinesi; evlerde ve restoranlarda tabaklar ile diğer mutfak gereçlerini yıkamakta kullanılan mekanik bir araçtır. Bulaşık makinesi, mutfaktaki işlerinde kadınlara en çok yardımcı olan makinelerin başında gelir. Hayat standartlarının artmasını da sağlayan bulaşık makinesi, aynı zamanda bulaşık yıkamanın en ekonomik yolu olma özelliğini taşır.
Bulaşık makinesi ile yıkamada su, bulaşık deterjanı ve daha hassas yıkama için bulaşık makinesi tuzu kullanılır.

Bulaşık Makinesi Özellikleri

Piyasada çeşitli özelliklerde pek çok bulaşık makinesi bulunmaktadır. Bulaşık makinesi özellikleri hakkında Bilgi sahibi olmanız ihtiyacınız olan makineyi alabilmenizi sağlayacaktır.

Bulaşık Makinesi Kapasitesi

Bulaşık makinesi uluslararası kapasite standardı, bir servis takımı olarak ifade edilir. Farklı boyuttaki kaplar ve tabaklar bulaşık makinesinin yıkama bölmesine uymayabilir. Bu yüzden bulaşık makinesi almadan önce mutfak gereçlerinizle olan uyumluluğuna dikkat etmeniz gerekir.
İş yerlerinde kullanılan bulaşık makineleri saatte yıkadıkları tabak sayısına göre sınıflandırılır. Sınıflandırma aynı boyutlardaki tabaklar üzerinden yapılır.
Bu sınıflandırma standart boydaki bardaklar üzerinden değerlendirilen bardak yıkama makineleri için de geçerlidir.

Bulaşık Makinesi Boyutları

Mutfaklardaki özel bölmeye yerleştirilen bulaşık makinesi genişliği ve derinliği genellikle 60 cm olmak üzere standart boyutlardadır ve çoğu bulaşık makinesi için yerleştirildiği bölme, en az 86 cm boyunda olmalıdır. Taşınabilir bulaşık makinesi genişliği 45 cm’e 60 cm’dir ve tekerlekli ayaklar ile sabit bir tezgaha sahiptir. Bulaşık makineleri, standart ya da “tall tub” olarak sınıflandırılır. Standart bulaşık makinesi, makinenin kurulumunu ve bakımını kolaylaştırmak için kapağının altında koruyucu bir levha gerektirir. Fakat “tall tub” bulaşık makinelerinin kapasitesi % 20 daha fazladır ve bulaşık makinesi ön kapağı sabit olduğundan daha iyi ses azaltıcı özellik sunar.

Bulaşık Makinesi Özellikleri

Bulaşık makinesinin plastik ya da paslanmaz çelikten üretilen iç kısmına hazne denir. Paslanmaz çelikten üretilen bulaşık makinesi hazneleri, ses geçirmez ve sert suya karşı dayanıklıdır. Bulaşıkların daha çabuk kuruması için sıcaklığı iyi muhafaza ederler. Aynı zamanda haznesi plastik olan bulaşık makinesi fiyatları ile kıyaslandığında daha pahalıdırlar. Daha eski bulaşık makinesi modellerinde çelik üzerine bakır emaye kaplama kullanılıyordu. Bunlar kolayca soyulup aşınıyordu. Bu durumda soyulan ve aşınan bulaşık makinesi yüzeyleri, güzelce temizlenip üzerine özel bir bileşik ya da kaliteli bir yapıştırıcı ile yama yapılması gerekiyordu. Avrupalılarsa bulaşık makinesinin özelliklerini standart tutarak, en düşük modellerde bile hazneyi paslanmaz çelikten üretmektedirler.
Orta modellerden yüksek modellere kadar bütün Güney Amerika bulaşık makinelerinde yıkama suyundan yemek artıklarını temizlemek için, minyatür bir çöp öğütücü gibi çalışan üniteler vardır. Bazı bulaşık makinesi markaları, daha sessiz çalışması için artıkları öğütücü bir mekanizma kullanmaz. Bulaşık makinesi sepetine yerleştirilmeden önce kaplardaki yemek artıkları temizlenirse, artık öğütücü mekanizma bulunmasa bile ön yıkamaya gerek kalmaz. Fakat yemek artıklarının kaplar, bulaşık makinesi sepetine yerleştirilmeden temizlenmesi daha çok su israfına yol açar.
Yeni üretilen birçok bulaşık makinesi, mikroişlemci kontrollü ve sensörlüdür. Böylece bulaşık makinesi, yıkama süresini bulaşığın miktarına (su sıcaklığındaki değişikliğe göre algılar) ya da ilk durulama suyundaki kir miktarına (kimyasal, optik olarak algılar) göre uyarlar. Böylece az bulaşık yıkandığında su ve enerjiden tasarruf edilir. Bu bulaşık makinelerinde yıkama devrini kontrol eden elektromanyetik döner şalter yerine mikroişlemci kullanılır. Fakat yine de bulaşık makinesi, bazı sensör ve kapakçıkları bulundurmalıdır. Bununla birlikte, çoğu mikroişlemci kontrollü bulaşık makinesinde düğmelere (bazı bulaşık makinelerinde düğme ve akış ölçer vardır) gerek yoktur. Çünkü bu makinelerde su direncini algılayan bir sensör kullanılır. Bulaşık makinesi sensörü hiç kavitasyon (boşluk durumu) olmadığını algıladığında, optimum su miktarı olduğunu belirler.
Çoğu bulaşık makinesi ünitesinin alt rafında geniş koni biçiminde bir yapı mevcuttur. Bu yapı, tabakların alt rafın merkezine yerleştirilmesini engeller. Bulaşık makinesi, suyu bu koni biçimli yapıdan üst yıkama koluna ileterek üst raftaki bulaşıklara püskürtür. Bazı bulaşık makinesi modellerinde, üst rafa takılı bir boru bulunur ve bu boru, makinenin arkasından bir su kaynağına bağlıdır. Bu sistem, alt rafın da tamamen kullanılmasını sağlar. Son teknoloji bazı bulaşık makinelerinde, su makinenin üst kısmından alt yıkama koluna doğru fışkırtılır ve bu sayede yine alt raf bütünüyle kullanılabilir.
Bazı bulaşık makineleri, çocukların makineyi açıp kapamasını önlemek için çocuk kilidine sahiptir. Çocuk kilidi, bulaşıklar yıkanırken çocukların bulaşık makinesi kapısını açmaması için de gereklidir. Böylece çocukların kaynar su ve bulaşık yıkamada kullanılan deterjandan zarar görmesi engellenmiş olur.

Sessiz Bulaşık Makineleri

Modern bulaşık makineleri, eski makinelerden daha sessiz çalışır. Bulaşık makinesi üretiminde farklı kısımlarında kalın tabakalar, levhalar ve ses azaltıcı maddeler kullanılarak, 44 desibele kadar ses azaltma seviyesi elde edilebilir. Ses azaltıcı özelliği bulunmayan düşük model bulaşık makineleri genellikle 65 desibel ses seviyesinde çalışır.

Bulaşık Makinesi Nasıl Çalışır?

Elde bulaşık yıkama, fiziksel güç ve farklı bir bulaşık deterjanı gerektirir. Mekanik bulaşık makinesi ise bulaşıkların üzerine sıcak (55- 65 Santigrat derece ya da 130–150 Fahrenhayt derece) su püskürterek bulaşıkları yıkar. Bulaşık makinesi temizlemek için önce bulaşık makinesi deterjanı ve su karışımı, sonra da durulamak için temiz su kullanır.
Ayrıca bulaşık makinesi deterjanının yıpratıcı etkisini azaltmak amacıyla bulaşık makinesi tuzu kullanılır.
Bazı bulaşık makineleri çalışır iken bütün devir boyunca bu işlemler birkaç kez tekrar edilir.
Yeni bulaşık makinesi modelleri çalıştırılırken, sadece üst veya alt tepsi çalıştırma seçeneği bulunmaktadır. Bu teknoloji sayesinde bulaşık makinesi daha tasarruflu çalışır.
Nasıl diğer makineler çalışır durumdayken elektrik kesilmelerinden olumsuz etkileniyorsa aynı şekilde bulaşık makinesi de elektrik kesilmelerinden olumsuz etkilenir.

Bulaşık Makinesinin İcadı

Mekanik bulaşık makinesinin icadı ile ilgili en eski kayıtlar Joel Houghton tarafından patentli ve kol kuvvetiyle çalışan bir alete aittir.
Modern bulaşık makineleri, Josephine Cochrane’in 1886’da icat edip 1893’te Şikago Dünya Fuarı’nda ilk kez gösterdiği, yine kol kuvvetiyle çalışan bir aletten gelmektedir. Cochrane, vapurun mucidi olan John Fitch’in torunuydu ve çok varlıklıydı. Bulaşıkları hiç kendi yıkamazdı. Hizmetçileri bulaşık yıkarken porselen takımlarını çizdiği için bulaşık makinesini icat etme gereği duydu.

Modern Bulaşık Makinesi Tarihi

Sabit su tesisatı ile kurulan bulaşık makinesi modelleri 1920’lerde üretilmeye başladı. 1924’te William Howard Livens ev kullanımına uygun olan küçük bir bulaşık makinesi icat etti. Bu bulaşık makinesi, ön kapak, kapları yerleştirmek için tel raf ve dönen püskürtücü dahil modern bulaşık makinelerinin birçok özelliğine sahipti. Fakat Livens'in bulaşık makinesi icadı ticari alanda bir başarı kazanamadı. 1940’ta bu icada elektrikli kurutma özellikleri de eklendi. Bu icat, ticari çevrede ilk etapta büyük oranda kabul gördü. Fakat bulaşık makinesi, ancak 1970’ler itibariyle ABD’de evlerde kullanılan sıradan bir Beyaz Eşyamakine haline geldi.

Elde Bulaşık Yıkama

İngilizcedeki “dishwasher” kelimesi hem bulaşık makinesi hem de restoranlarda ya da otellerde bulaşıkları yıkayan kişi anlamına gelir.
Mutfak gereçleri ve tabakların elde yıkandığı işlemde; bulaşıklar önce deterjanlı su ile ovulup temiz su ile durulanır, sonra su ve dezenfektan solüsyonunda bir süre bekletilir. Gümüş çatal bıçakların bir tepsi içinde birkaç kez yıkanmasını takiben çatallar ve bıçaklar ayrı ayrı yerleştirilerek bulaşık makinesi ile yıkanırlar.
Elde bulaşık yıkama yaparken karşılaşılan en önemli sorun ellerin tahriş olmasıdır. Bulaşık eldiveni kullanılsa bile, yıkama sırasında ellerin sıcak suyla ve bulaşık deterjanıyla temasını engellemek neredeyse imkansızdır.




  • MİNİ FIRIN KULLANIMI 
    • Fırınınızı ilk çalıştırdığınızda izolasyon malzemeleri ve ısıtıcı elemanlarını kullanmaktan kaynaklanan bir koku yayılacaktır. Bunu gidermek için ürününüzü, fırın konumunda, 200 derecede, içi boş olarak 30 dakika çalıştırın.
    • Fırınınızda altta ve üstte olmak üzere iki adet ısıtıcı (rezistans) vardır. Seçici anahtar "ızgara" konumundayken; üst ısıtıcı "fırın" konumundayken alt ve üst ısıtıcı devreye girer.
    • Saat ve termostat düğmesi ile seçici anahtar beraber açılmadan, ısıtıcılar devreye girmez.
    • Fırında pişirme yaparken, üst yansıtıcı tepsi kesinlikle yerinde olmalıdır.
    • Fırını kullanırken üst yüzey ısınabilir. Bu nedenle fırınınızın üzerinde eriyebilecek maddeler bırakmayın.
    • Izgara veya şiş yaparken, ön kapağı açık konumuna getirmezseniz fırınınız çalışmayacaktır. Bu özellik fırınınızın kapak camını ve plastik parçalarını korumak için size sunulan önemli bir avantajdır.
    • Fırın içinde veya üstünde, ızgara yapmadan önce yağların toplanması için fırın tepsisini 3. veya 4. rafa sürün. Temizlik kolaylığı açısından bir miktar su koymanız faydalı olacaktır.



    Doğalgaz faturanızı düşürün
          Soğuk geçen bugünlerde doğal gazda maliyetlerin düşürülmesi için bazı ayrıntıların önem taşıdığı, çatı yalıtımı ile enerjide yüzde 20, dış duvar yalıtımıyla yüzde 15 vebasit sızdırmazlık önlemleriyle yüzde 10 oranlarındatasarruf sağlanabileceği bildirildi.
         Bursagaz Müşteri Hizmetleri Müdürü Osman Kipoğlu, Türkiye'de enerjinin yaklaşık yüzde 29'unun bina ısıtmada kullanıldığını belirterek, enerjisinin yüzde 60'ını ithal eden bir ülkede ısı tasarrufunun büyük önem taşıdığını vurguladı.
       
         Binalarda uygun yalıtım yaptırılması durumunda, ısı kaybı azaldığından ve enerji verimli kullanıldığından yakıt tasarrufusağlıklı ve konforlu yaşam şartları sağlanacağını dile getiren Kipoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
       
         Bu yalıtım aynı zamanda hava ve çevre kirliliğini azaltmaya katkıda bulunulacak, yoğuşma sebebiyle oluşacak demirlerin korozyonu önlenecek ve binanın ömrü uzayacaktır. Döviz kaybı azaldığından ekonomiye katkı artacağı ve kalkınmamızın hızlanacağı açıktır. Standartlarauygun yapılacak çatı yalıtımı ile enerjide yüzde 20, dış duvar izolasyonuyla yüzde 15, pencere-kapı yalıtımıyla yüzde 15, basit sızdırmazlık önlemleriyle de yüzde 10 oranlarında tasarrufsağlanabilir.''
         
    Oda sıcaklığı 20 derece olmalı       Kipoğlu, ısı yalıtımı önlemlerinin, binanın toplam inşaat maliyetinin en fazla yüzde 3'ünü bulmasına rağmen, yıllık yakıt tüketiminde en az yüzde 50 tasarruf sağlayacağını bildirdi.
       
         Yalıtımın dışında dikkat edilecek bazı ayrıntılarla doğal gazın daha ekonomikkullanılabileceğini belirten Kipoğlu, şu önerilerde bulundu:
         ''Sistemlerinize zaman ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya zaman ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz optimize olacaktır.
         Mevcut yalıtımsız kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayınız.
         
  • Verimli ısınma için oda konforu 20 derecedir.
  • Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız.
  • Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse yüzde 15 yakıt tüketimi artar.
  • Doğal gazlı cihazınızın yıllık bakımını mutlaka yaptırınız. Bakımı yapılmayan cihazın daha fazlayakıt tüketeceğini unutmayınız.
  • Sıcak su termostatınızı 50 dereceye ayarlayınız.'' 



Açılır-kapanır bir masa nasıl seçilir?
      Günlük hayatta rahatlıkla kullanabileceğiniz ancak büyük davetler için de son derece pratik olabilecek bir yemek masasına mı ihtiyacınız var? Büyüyebilen masanızı seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar için bize kulak verin.           Yemek masası almadan önce göz önünde bulundurmanız gereken 5 şey:     Masanızın, açıldığı zaman yemek odanıza sığacağından emin olun      Sandalyelerinizi geriye doğru çektiğinizde yeterince yer kalmasına ve masaya servisyapabilmek için etrafında yürüyüş alanı kalmasına dikkat edin.     
 Tasarımına önem verin      Masanın altına doğru katlanan, açılır-kapanır kapaklar, alanla ilgili sıkıntınız varsa son derece pratik bir çözüm olabilir. Bazı modellerde kapaklar masaya kelebek mekanizması denilen bir düzenle entegre edilmiştir. Bu sistemde kapaklar düzenli bir biçimde masanın altında saklanabilir.     
 Masayı kolayca açıp kapayabiliyor musunuz?      Masanızı satın alırken destek almadan kendi başınıza açıp kapayabiliyorsanız bu, masanınişlevsel bir tasarıma sahip olduğunu gösterir. Tereddüt etmeden satın alabilirsiniz    
 Masanın kaliteli olup olmadığını satın almadan önce test edin      İyi bir katlanır masa rahatça açılır kapanır, aynı zamanda dayanıklı malzemeye sahiptir. Bu tip masaları sık sık kullanıyorsanız, örneğin evinizde sık misafir ağırlıyorsanız sağlam bir mekanizmaya sahip olmasına dikkat edin. Çünkü narin yapıdaki modeller çabuk aşınıp, kolaycakırılabilir.  
    Sandalyelerin ölçüsünü alın      Satın aldığınız masanın yüksekliği ile sandalyelerin yüksekliğinin uyumlu olmasına dikkat edin.Sandalye ile masanın alt kısmı arasında 18-20 cm boşluk kalmasına özen gösterin. Ayrıca her sandalye arasında 60 cm'lik bir dirsek mesafesi olacak şekilde bir düzen oluşturmaya çalışın.   
Kaynak: Evim Dergisi






     Mobilyalarınızın ömrünü uzatın
Öncelikle döşemelerinizi düzenli aralıklarla elektrik süpürgesi ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Neredeyse tüm elektrik süpürgelerinde bulunan uygun aparatlar yardımıyla, minderlere, ulaşamadığınız iç kısımlara ve döşemelerinizin kıvrımlarına ulaşabilir zorlanmadan toz ve kirden temizleyebilirsiniz.          Koltuk minderlerinizi birkaç haftada bir yerlerinden çıkartarak kontrol etmekte fayda var. Aklınızda bulunsun minderleri daha yakından kontrol ederek aşınma ve yıpranma etkilerini daha yakından izleyebilme imkanına sahip olursunuz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da minder kılıflarınızın yıkanabilir olup olmadığıdır.          Birçok koltuk ve iskemle üzerlerinde ne tür bir temizliğin gerektiğini beirten bir bakım etiketi bulundurur. Bu etiketler üzerinde yer alan sembolleri göz önünde bulundurarak kumaşın herhangi bir zarar görmesini engellemiş oluruz.      




  • “W” : Su ve su bazlı temizleyiciler ile temizlenebilir.



  • “S” : Kuru temizleme veya kuru temizleme solventleri ile temizlenebilir.



  • “W-S”: Su ve ya solventlerle temizlenebilir.



  • “X” : Sadece fırça veya elektrik süpürgesi ile temizlenebilir. 




  •       Eğer döşemeniz leke yada boya olduysa ancak bu leke oldukça ufaksa ve kumasın üzerinde “ W” ibaresi yer alıyorsa, lekeyi temizletmek için hemen kuru temizlemeye göndermek zorunda değilsiniz. Bu lekeyi kendi imkanlarınızla da çıkarmak mümkün.      


  •      Ancak herhangi bir işlem yapmadan önce küçük bir alanda deneme yapmayı dikkatten kaçırmayın. Aldığınız sonuç isteğiniz doğrultusunda olumlu ise işleme devam edebilirsiniz.